Aktuální čas: 23/01/2021 18:54:06 |
Web je podporován Ministerstvem zemědělství |
![]() |
Provozovatel webu: |
MZLU Brno![]() |
Partneři webu: |
![]() Více informací |
Výběr jazyka: |
![]() ![]() |
Počet přístupů: 832839 |
© 2008 bezpecna-krmiva.cz Všechna práva vyhrazena. |
Jste zde: Správná praxe / Správná praxe v zahraničí |
Správná praxe v zahraničí |
„Průvodce“ pro tvorbu správných praxí
ZELENÁ KNIHA KOM(2008)641 hovoří kromě jakosti a norem zemědělských produktů, či požadavků na hospodaření rovněž O SYSTÉMECH CERTIFIKACE JAKOSTI POTRAVIN/KRMIV.
- v mezinárodním obchodě mohou systémy certifikace sloužit k propagaci, že krmiva uváděná na trh jsou bezpečná - pro spotřebitele znamená skutečnost, že se systémy opírají o certifikaci, další záruku, že mohou důvěřovat údajům uvedeným na etiketě - systémy mohou být vytvářeny za účelem ochrany dobrého jména určitého podniku a snížení možného rizika a následků vyplývajících z jeho odpovědnosti. - odběratelé krmiv se mohou spolehnout na certifikaci jakosti, která poskytuje další záruky vztahující se na dodávané produkty. Neýhody certifikovaných systémů správných praxí - systémy certifikace znamenají pro PKP určité náklady (členské příspěvky, kontrola třetí strany, certifikace, náklady na dodržování norem systému certifikace, tj., např.: náklady na analýzy; investiční náklady na modernizaci zařízení, aj.) - vzhledem k tomu, že v současné době v ČR v rozhodující většině nejsou certifikované systémy propojeny v celém krmivářském a potravinářském řetězci, tak koncový spotřebitel nemůže být informován, že produkt je v celém řetězci „pod certifikovanoným systémem“, což může snížit realizační cenu produktu - pokud se PKP do konkrétního systému nezařadí, může to pro jeho produkt znamenat vyloučení z některých odbytišť. Zdůrazňujeme podporu Evropské Unie pro vývoj, šíření a používání správných hygienických praxí. Evropská Komise /DG SANCO/ podporuje vývoj, šíření a používání jak Národních, tak Evropských průvodců správných praxí. Tyto návody/průvodci mohou být PKP používány na zcela dobrovolném základě. Evropské „Návody“ pro tvorbu správných praxí byly vytvořeny společně s členskými státy EU. br Stálá Komise pro potravinový řetězec a zdraví zvířat schválila tyto Evropské průvodce pro správnou praxi, které byly vytvořeny v souladu s článkem 22 Nařízení 183/2005, kterým byly dány požadavky na hygienu krmiv. |