Aktuální čas: 23/01/2021 17:09:33 |
Web je podporován Ministerstvem zemědělství |
![]() |
Provozovatel webu: |
MZLU Brno![]() |
Partneři webu: |
![]() Více informací |
Výběr jazyka: |
![]() ![]() |
Počet přístupů: 832774 |
© 2008 bezpecna-krmiva.cz Všechna práva vyhrazena. |
Jste zde: HACCP / HACCP a prvovýroba |
HACCP a prvovýroba |
Prvovýroba - výroba potravin - HACCP
Hlavním cílem Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin je zajistit vysokou úroveň ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost potravin. Úloha prvovýroby (jako provozovatelů potravinářských podniků) se v nařízení objevuje takto: „Pro zajištění bezpečnosti potravin od prvovýroby až po uvedení na trh nebo vývoz včetně je nezbytný integrovaný přístup. Každý provozovatel potravinářského podniku v celém potravinovém řetězci by měl zajišťovat, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti potravin. Rizika pro potraviny existující na úrovni prvovýroby by měla být identifikována a vhodným způsobem omezována, aby bylo zajištěno dosažení cílů tohoto nařízení. Všeobecné použití zásad analýzy rizik a kritických kontrolních bodů (HACCP) na prvovýrobu dosud není proveditelné. Pokyny pro správnou praxi by měly podpořit používání vhodných hygienických postupů. Podle potřeby by však měly být tyto pokyny doplněny zvláštními hygienickými pravidly pro prvovýrobu. Hygienické požadavky na prvovýrobu a související postupy by se měly lišit od požadavků na jiné postupy".
Ačkoli požadavek zavést postupy založené na zásadách HACCP by se neměl hned od počátku vztahovat na prvovýrobu, bude možnost jeho rozšíření jednou ze součástí přezkumu, které Komise provede v rámci následného provádění tohoto nařízení. Je však vhodné, aby členské státy vedly provozovatele na úrovni prvovýroby k tomu, aby takové zásady uplatňovali v nejvyšší možné míře.
Provozovatelé potravinářských podniků zabývajících se prvovýrobou dodržují obecná hygienická pravidla stanovená v Příloze I, část A; (v části B jsou „Doporučení pro správnou hygienickou praxi). PKP rovněž dodržují všechny zvláštní požadavky stanovené nařízením (ES) č. 853/2004. Nařízení o hygieně potravin tedy přesouvá v prvovýrobě identifikaci a řízení rizik „do správných hygienických praxí".
Kdy prvovýroba NEMUSÍ zavést a udržovat systém na principech HACCP?
Na provozovatele krmivářských podniků (PKP) na úrovni prvovýroby se nevztahuje Článek 6 Nařízení o hygieně krmiv (Systém analýzy nebezpečí a kritických kontrolních bodů (HACCP), který v bodě 1. říká, že „Provozovatelé krmivářských podniků, kteří provádějí jiné operace než uvedené v čl. 5 odst. 1, zavedou, provádějí a zachovávají stálý písemný postup nebo postupy na základě zásad HACCP.
Článek 5 „Zvláštní povinnosti" pak v bodě 1 definuje, co je myšleno operacemi podle čl. 6. Níže uvedené operace tedy nemusí „operovat na principech" HACCP.
Bod 1. zní: Kdy prvovýroba MUSÍ zavést a udržovat systém na principech HACCP?
Bod 2. zní: Pozn.: 1. jedinou výjimkou, kdy PKP na úrovni prvovýroby NEMUSÍ mít a dodržovat Přílohu II a článek 6 Nařízení, je používání doplňkových látek k silážování Co je to tzv. „light" HACCP pro prvovýrobu?
Tento bod může např.: pamatovat na situace, kdy jsou v prvovýrobě používány některé doplńkové látky např.: ke KONZERVACI obilovin. Bližší vysvětlení problematiky ZDE. HACCP - prvovýroba - budoucnost
|